Stap Web
Image default
Aanbiedingen

De voor- en nadelen van factoring voor MKB

Ben je aan het kijken naar factoring? Dan doe je dit voornamelijk om meer eenvoud te krijgen voor jouw administratie. De uitgaande facturen kunnen namelijk door een extern bedrijf geregeld worden, zodat jij jouw bedrijf verder kunt ontwikkelen. Als je zelf ook met factoring aan de slag wilt voor jouw MKB bedrijf, dan is het wel verstandig om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen die hiermee gepaard gaan. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt en geen gemakken krijgt. Onderstaande voor- en nadelen zorgen ervoor dat jij er een goed beeld van hebt.

Uitbesteden zorgt voor meer gemakken

Iedere dag zijn er klanten die een bestelling plaatsen. Hier hoort ook een factuur bij, welke je direct moet versturen en moet voorzien van de juiste gegevens. Als je voor factoring kiest, zal een extern bedrijf ervoor zorgen dat de factuur vanuit een vooraf ingestelde template naar de klant wordt verstuurd. Zo hoef jij alleen nog te zorgen voor het product of de dienst geleverd wordt. Zo profiteer jij direct van de voordelen van factoring, omdat je zelf minder tijd kwijt bent aan het opmaken van de facturen en het bijhouden van de betalingen. Ook dit zal een extern bedrijf immers voor jou regelen.

Een goede verstandhouding met klanten behouden

Een ander groot voordeel van samenwerken met een factoring bedrijf is dat je een goede verstandhouding met jouw klanten kunt onderhouden. Normaal gesproken kun je deze verstandhouding namelijk negatief beïnvloeden als je herinneringen of aanmaningen naar de klant moet sturen na het uitblijven van een betaling. Doordat een extern bedrijf alles regelt, zal jouw naam niet in een negatieve context blijven hangen bij de klanten. Zo kun je dus wel zorgen voor een goede ontwikkeling van het bedrijf. Factoring voor het bedrijf biedt daarom ook gelegenheden om een goede omzet te realiseren, doordat de klanten niet overstappen naar jouw concurrenten.

Kosten als een van de nadelen

Hoewel er veel voordelen zitten aan factoring voor een bedrijf, is het ook belangrijk dat je weet welke nadelen erbij komen kijken. Het grootste nadeel zijn de kosten die je dient te betalen aan een extern bedrijf. Per factuur dien je een bepaald percentage te betalen, welke dus van jouw winst afgaat. Als je met enige regelmaat facturen uitbesteedt, kun je de kosten wel drukken door een contract af te sluiten. Een ander nadeel is dat je niet veel duidelijkheid meer hebt over jouw klanten. De betalingen gebeuren automatisch, waardoor jij niet direct weet welke klanten wel of niet betalen. Je moet dus wel zaken uit handen kunnen geven.