Stap Web
Image default
Zakelijk

Naambadges ter bevordering van uw netwerkuitbreiding, is het een garantie?

Naambadges. Veel mensen zien ze als ‘noodzakelijk kwaad’. Badges opspelden kan je kleding beschadigen, stickers laten sporen achter, en badges aan een lanyard komen vaak op de borsten van een vrouw terecht – wat ook niet wenselijk is. Maar afgezien van deze praktische punten, vraag ik me eerlijk gezegd af of het dragen van badges het netwerken vergemakkelijkt!

Waarom het allereerst slim is om netwerkevenementen te bezoeken

Er is een aantal redenen waarom mensen evenementen waardevol vinden: inspirerende nieuwe sprekers, versterking van bestaande relaties en de mogelijkheid om nieuwe interessante mensen te ontmoeten. 

 

Als organisator moet je dit in gedachten houden bij het ontwerpen van je evenement – en waar mogelijk netwerken vergemakkelijken. Mensen denken vaak dat het simpelweg uitdelen van badges netwerken garandeert. 

 

Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat naambadges in sommige gevallen het netwerken zelfs belemmeren in plaats van vergemakkelijken. Ik zal uitleggen waarom.

Naambadges kunnen de kennismaking ook in de weg zitten

Laatst stond ik met een groep mensen op een evenement dat ik bezocht – met een naambadge op. Een van de mensen sprak me aan en vroeg me wie ik was. Terwijl ik mijn hand uitstak om me voor te stellen, staarde de ander alleen maar naar mijn badge. 

 

Hoewel dit begrijpelijk is, verstoorde dit een natuurlijke en ontspannen eerste kennismaking. Het voelde alsof ik werd geïnspecteerd – geen prettig gevoel.

 

Dit ‘stiekeme scannen’ van namen en functiebenamingen op badges gaat het hele evenement door. Sommige mensen staren openlijk naar je naambadge, anderen doen alsof ze helemaal niet kijken. Het resultaat: mensen voelen zich bekeken, wat leidt tot een gesloten houding, zoals wanneer mensen zich ‘verstoppen’ achter hun smartphone.

Een aanwezige naambadge moet geen vragen uit de weg gaan

Iemands naam en bedrijf of titel zijn geen garantie voor een interessante ontmoeting. Ik heb zelf saaie gesprekken gehad met mensen die in populaire organisaties werken – en inspirerende gesprekken met mensen van organisaties waar ik nog nooit van had gehoord. Het is de persoonlijke band en de gedeelde interesses of verschillen die het gesprek waardevol maken. Hoewel het niet altijd direct tot zaken leidt, levert het wel waardevolle inzichten op.

 

“Wie bent u?”, “Wie is domingstickers.nl” en “Wat doet u voor werk?” zijn toegankelijke gespreksstarters. Onthoud: mensen praten graag over zichzelf. Probeer echt te luisteren en stel vragen waaruit blijkt dat je geïnteresseerd bent. Netwerken is oprechte aandacht schenken aan anderen – dit gaat verder dan het creëren van directe zakelijke kansen. Als je vragen stelt en anderen probeert te helpen, ontstaat er een echte band. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk nieuwe zaken opleveren.

Netwerkevenementen waarbij een naambadge onmisbaar is

Bij sommige evenementen zijn naambadges onmisbaar. Dit geldt voor grote conferenties of beurzen, waar het nodig is om de aanwezigen in en uit te checken bij specifieke programmaonderdelen, bijvoorbeeld met betrekking tot accreditatie of onderwijs. Dit gebeurt meestal door het scannen van de QR-code op de badge. Badges kunnen ook worden gebruikt om de aanwezigen om veiligheidsredenen te identificeren.

 

De meest voorkomende reden om badges te gebruiken voor uw evenement is echter zekerheid. De badge geeft een indicatie van wat men van een persoon kan verwachten – zo gaan veel mensen ervan uit. Bovendien helpt het wanneer u iemands naam bent vergeten. Toch denk ik dat deze redenen niet altijd opgaan. Een naam vergeten is menselijk. Dus als het nodig is, kan het geen kwaad dit gewoon toe te geven.

 

Als je als organisator van een evenement toch besluit om naambadges te gebruiken, denk dan na over het doel van de badge, en probeer een creatieve oplossing te vinden. Er zijn veel manieren waarop badges daadwerkelijk kunnen bijdragen aan netwerken. In mijn volgende blog zal ik enkele creatieve ideeën met je delen.

Waarom wij het aanraden om voor een naambadge te kiezen

Het faciliteren van waardevolle ontmoetingen gaat verder dan het uitdelen van naambadges. Het dragen van badges kan ‘stiekem scannen’ naar organisaties of functietitels bevorderen, wat leidt tot oppervlakkige oordelen. Zorg ervoor dat je bepaalt welk doel de badges moeten dienen, en probeer een omgeving te creëren waarin mensen met elkaar in gesprek gaan. In mijn volgende blog geef ik u tips om het ijs op een vriendelijke manier te breken.

 

https://www.domingstickers.nl/