Soorten trappen en leuningen

Het renoveren van een trap is een behoorlijke klus, maar het is vaak wel de moeite waard. Als u al een tijd in hetzelfde huis woont, dan ziet u de trap achteruitgaan door het intensieve gebruik. Geen tijd is beter om uw trap te renoveren, dan nu. We zitten toch met zijn alle binnen, dus kunt u net zo goed aan de slag gaan in uw huis. U heeft namelijk veel minder verplichtingen en veel meer flexibiliteit, dus genoeg tijd om uw trap te renoveren. In dit artikel leg ik uit uit welke soorten trappen, bedekkingen en leuningen u kunt kiezen.

 

Er zijn veel soorten trappen, maar ze zijn allemaal onder te verdelen in twee groepen: open en dichte trappen. Open trappen vallen minder op en lijken minder ruimte in te nemen terwijl ze wel minder veilig zijn. Gesloten trappen vallen meer op en zijn duurder, maar ze zijn wel veilig voor bijvoorbeeld kinderen en gesloten trappen geven de mogelijkheid de ruimte onder de trap optimaal te benutten. Dan zijn er nog allemaal verschillende vormen trappen. Als eerste heb je een wenteltrap, deze ziet er stijlvol uit leeunavasor, maar neemt redelijk veel ruimte in beslag. Een spiltrap is een wenteltrap die omhoog gaat langs een centrale as. Deze is kleiner en goedkoper dan een wenteltrap. Dan heb je nog een trap met een boven- of onderkwart. Dit is een rechte trap met boven of onder een draai van 90 graden. Dit is een stijlvolle trap die goed direct vanuit de woonkamer naar boven kan leiden.

 

Een trap kan je met veel materialen bedekken. U kunt uw trap stofferen, schilderen, u kunt er laminaat op leggen, u kunt hem van massief hout laten maken en u kunt uw trap zelfs betegelen. De keuze is aan u!

 

Dan nog de trapleuning. Bij een wenteltrap past een gebogen trapleuning het best, terwijl u bij een rechte trap met boven- of onderkwart het beste een rechte leuning met een hoek kan nemen. Er zijn trapleuning hout en weer anderen zijn gemaakt van plastic of aluminium.

 

https://www.lamiwood.nl/