Stap Web
Image default
Aanbiedingen

Sterk maar licht

Een materiaal wat tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt om producten te maken is carbon. Carbon is de Engelse benaming voor koolstofvezel. Koolstofvezel heeft als belangrijkste kenmerk dat het enorm sterk is. Het wordt daarom vaak gebruikt om constructies en onderdelen te verstevigen. Daarnaast is carbon erg licht van gewicht. Deze combinatie van eigenschappen maakt het een ideaal materiaal om te gebruiken in de vliegtuig- of botenbouw. Een derde belangrijke eigenschap van carbon is dat het erg stijf is. De romp van het vliegtuig of de boot wordt versterkt met koolstof.

Maar niet alleen in de fabricage van deze grote objecten wordt carbon gebruikt. Ook in het dagelijks leven kom je overal carbon tegen. Zo wordt het veel gebruikt in de auto-industrie, waarbij onderdelen van carbon worden vervaardigd. Dit zie je vooral in de autosport, maar je ziet het ook terug in stadswagens. Wanneer je naar een sportwinkel gaat, zal je ook talrijke sportartikelen zien waarbij carbon is gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan racefietsen, hockeysticks, tennisrackets en vliegers. Een voorbeeld van een andere toepassing is in de medische wereld waarbij carbon wordt gebruikt voor het maken van rolstoelen en prothesen.

 

Vezels verwerkt tot weefsel

Carbon is een favoriet materiaal voor het maken of verstevigen van producten die sterk en licht moeten zijn. Voordat je een carbon doek in handen hebt om ermee aan de slag te gaan, is er al een heel proces aan vooraf gegaan om dat doek te produceren. Het doek wordt geweven van koolstof garen. Dit garen bestaat uit duizenden zeer dunne koolstof vezels met een dikte tussen de 5 en 10 micron. Deze dunne vezels worden gemaakt door acryl vezels door middel van pyrolyse te verkolen. Daarbij worden temperaturen bereikt van maar liefst 3000 graden Celsius.

Wanneer het carbon garen eenmaal klaar is, kan het op verschillende manieren tot een bruikbaar materiaal verwerkt worden. Er kunnen zowel doeken als banden van gemaakt worden. Je hebt onder andere de geweven  en de multi-layer ofwel Non-Crimp varianten, gevlochten kousen, nonwoven koolstof materialen en design carbon met een speciale  manier van weven.

https://compositesplaza.com/

Gerelateerde artikelen

Voordelige serre offerte

Dit zijn drie dingen die jij kunt doen als het lekker weer is!

Top 10 redenen om bij Zinzi te winkelen