Stap Web
Image default
Zakelijk

De verschillende soorten stages en het nut ervan

De periode die door veel studenten als het meest leerzaam wordt beschouwd is met stipt de stageperiode. Hierin kunnen studenten proeven van de praktijk en worden vaardigheden geleerd die enkel in de praktijk naar voren zullen komen. Er zijn veel verschillende soorten stages, elk met een andere meerwaarde voor student en bedrijf. In dit artikel komen ze allemaal naar voren. 

Meeloopstage 

Stagiair gezocht? De meeste bedrijven die met stagiaires werken, zijn op zoek naar studenten die de meeloopstage moeten lopen. De kans is dus groot dat je bedrijf hier naar op zoek is. De duur van de stage is heel verschillend en hangt af van de school en de opleiding. Voor veel opleidingen is het gebruikelijk om een half jaar mee te lopen bij een bedrijf, maar er zijn ook opleidingen die van de student vragen om twee maanden of juist een heel jaar aan te sluiten bij een bedrijf. Voor de student geldt deze periode als een mogelijkheid om de kennis, die is vergaard op de opleiding, toe te passen binnen het stagebedrijf. Leerzaam, en een uitstekende aanvulling op het cv. Voor bedrijven is de meeloopstageook interessant, want naast het binden van nieuw talent, kan de input van iemand uit de schoolbanken ook heel verfrissend werken. 

Afstudeerstage 

Zoals het woord al verraadt, gaat het bij dit type stage over studenten die moeten afstuderen. Het wezenlijke verschil tussen deze stage en de meeloopstage is dat deze stage vaak gepaard gaat met het draaien van een onderzoek. De student zal dus minder actief bijdragen aan de dagelijkse activiteiten. Het voordeel van deze stage is wel dat de onderzoeken vaak interessante inzichten bieden in je bedrijf. Voor veel HBO- en universitaire opleiding is deze stage aan het eind van de opleiding een verplicht onderdeel. 

Maatschappelijke stage 

Maatschappelijke stages vormen een verplicht onderdeel van de middelbareschooltijd. De leerlingen moeten minimaal een keer een stage hebben gelopen met een maatschappelijke waarde. Dus als commercieel bedrijf kom je hier vaak niet voor in aanmerking. Veel leerlingen kiezen er bijvoorbeeld voor om trainen te geven aan kinderen op een sportclub, maar ook goede doelen organisaties zijn populair.  

Snuffelstage 

We vinden deze vorm van stages vooral op hbo- en mbo-opleidingen. In het eerste jaar biedt deze kortdurende stage een mooie mogelijkheid om kennis te maken met het werkveld waar je voor leert. Ook is het interessant voor het netwerk van de student. Gezien het feit dat de beoordeling van de stage niet zo zwaar weegt en het vooral gaat om kennis maken en meelopen, is de begeleiding van dergelijke stagiaires niet zo intensief. Het is voor bedrijven een leuke manier om kennis te maken met aanstormend talent en ook deze studenten kunnen natuurlijk soms met nieuwe en verfrissende ideeën komen.