Stap Web
Image default
Eten en drinken

3 redenen om Open Fermentatie te brouwen

Tegenwoordig kan iedereen op een simpele manier thuis bier brouwen. Zelf bier brouwen in een gesloten emmer wordt het meest gedaan, maar er bestaat ook nog open fermentatie. Open fermentatie is een proces waarbij de gist suikers uit het wort consumeert en koolstofdioxidegasbellen genereert, wat resulteert in meer alcohol, unieke smaak en een veel stevigere body. Dit proces creëert meestal een bier dat niet wordt gefilterd of gepasteuriseerd.

3 redenen om Open Fermentatie te brouwen

Bekijk deze 4 redenen om open fermentatie voor je eigen brouwsel te proberen:

1- Snellere fermentatiesnelheid

Een van de sleutels tot open fermentatie is dat gist een zeer hoge alcoholtolerantie heeft. Veel thuisbrouwers hebben ontdekt dat de snelheid waarmee hun gist kan gisten een stuk sneller is. Hierdoor kan bier eerder gebotteld worden en uiteindelijk sneller geconsumeerd!

2- Meer smaken

Open gisting produceert meestal minder “gekookte” smaak, maar geeft een geweldige body en kleur aan het uiteindelijke bier. Open gefermenteerde bieren zijn vaak donkerder en voller door verminderde blootstelling aan zuurstof tijdens de gisting.

3- Hoger alcoholpercentage

Open gisting heeft de neiging om te resulteren in grotere beten vanwege de hogere concentraties suiker die door de gist worden geproduceerd, wat resulteert in hogere alcoholen en een lichtere body dan traditionele bieren meestal bekend staan.

4- Geen botteling

Met het risico dat flessen exploderen en de puinhoop van het rekken van bier van het ene vat naar het andere, hebben veel thuisbrouwers ontdekt dat open gisting gemakkelijker is dan bottelen en zelfs kan worden gebruikt voor snelle brouwsels voor feesten.

Open gisting

Open gisting is het proces waarbij bier fermenteert in een container met een afdichting eromheen (d.w.z. emmer in plaats van fles of vat). Dit proces creëert meestal een bier dat niet wordt gefilterd of gepasteuriseerd.

Omdat bacteriën aanwezig zijn in de meeste homebrews, heeft dit type fermentatie extra risico’s in vergelijking met commerciële bieren die steriele apparatuur gebruiken.

Conclusie

Bier is de meest populaire alcoholische drank ter wereld. Naar schatting drinken meer dan 1,1 miljard mensen elke dag bier, en dat aantal groeit. Met zo’n populariteit komt controverse en debat over hoe het bier moet worden gebrouwen, welke ingrediënten veilig zijn om te gebruiken en of er al dan niet een risico is op bederf van gewone giststammen die vaak in thuisbrouwsels worden aangetroffen.

Meer informatie over bier brouwen kun je vinden op https://wortbrouwer.nl

Om succesvol thuisbrouwen te hebben, is het belangrijk voor beginnende brouwers om inzicht te hebben in gist- en fermentatieprocessen, zodat nieuwkomers hun eigen recepten kunnen formuleren en kunnen beslissen of open fermentatie- of flestechnieken het beste voor hen werken.