Stap Web
Image default
Eten en drinken

4 Voedings- en gezondheidsvoordelen van pastinaak

Pastinaak is een heerlijk knolgewas die al duizenden jaren over de hele wereld wordt verbouwd.

De pastinaak is nauw verwant aan andere groenten zoals wortelen en peterselie wortels, ze hebben lange, crèmekleurige knol wortels met een zoete, licht nootachtige smaak.

Naast het geven van een unieke smaak aan uw gerechten, zijn pastinaken ongelooflijk voedzaam en worden ze in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 4 voedings- en gezondheidsvoordelen van pastinaak:

 1. Boordevol belangrijke voedingsstoffen

Pastinaak is een uitstekende bron van veel belangrijke voedingsstoffen en bevat een stevige dosis vezels, vitamines en mineralen in elk portie.

Pastinaken zijn met name een geweldige bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur, evenals verschillende andere belangrijke micronutriënten.

Een kopje (133 gram) pastinaak levert het volgende op:

 • Calorieën: 100
 • Koolhydraten: 24 gram
 • Vezel: 6,5 gram
 • Eiwit: 1,5 gram
 • Vet: 0,5 gram
 • Vitamine C: 25% van de dagelijkse referentie-inname (ADH)
 • Vitamine K: 25% van de ADH
 • Foliumzuur: 22% van de ADH
 • Vitamine E: 13% van de ADH
 • Magnesium: 10% van de ADH
 • Thiamine: 10% van de ADH
 • Fosfor: 8% van de ADH
 • Zink: 7% van de ADH
 • Vitamine B6: 7% van de ADH

Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat pastinaak een kleine hoeveelheid calcium, ijzer en riboflavine.

 1. Rijk aan antioxidanten

Pastinaak is niet alleen zeer voedzaam, maar levert ook veel antioxidanten.

Antioxidanten zijn gezondheidsbevorderende verbindingen die oxidatieve stress helpen voorkomen en schade aan uw cellen verminderen.

Het verhogen van uw inname van antioxidanten kan ook beschermen tegen chronische aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen.

Vooral pastinaken bevatten veel ascorbinezuur (vitamine C) – een in water oplosbare vitamine die ook dienst doet als krachtige antioxidant.

Het bevat ook polyacetylenen, verbindingen die volgens sommige reageerbuisstudies kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben.

 1. Hoog in oplosbare en onoplosbare vezels

Pastinaak is een geweldige bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Eén kopje (133 gram) bevat 6,5 gram van deze voedingsstof – of 26% van je dagelijkse vezelbehoefte.

Vezels bewegen onverteerd door uw maagdarmkanaal, wat helpt om dingen in beweging te krijgen en de spijsvertering te optimaliseren.

Het is zelfs aangetoond dat het verhogen van uw vezelinname helpt bij de behandeling van spijsverteringsaandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte, diverticulitis, aambeien en darmzweren.

Het kan ook de regelmaat bevorderen, met één recensie die meldt dat het eten van vezels de ontlastingsfrequentie verhoogde bij mensen met constipatie.

Bovendien is aangetoond dat vezels de bloedsuikerspiegel ondersteunen, het cholesterolgehalte verlagen, de bloeddruk verlagen en markers van ontstekingen verminderen.

 1. Kan helpen met gewichtsverlies

Laag in calorieën en toch rijk aan vezels, pastinaak is een uitstekende aanvulling op een gezond dieet om gewicht te verliezen.

Vezels gaan langzaam door uw spijsverteringskanaal, waardoor u zich langer vol voelt, wat uw eetlust en voedselinname kan verminderen.

Volgens één recensie kan het verhogen van uw dagelijkse vezelinname met 14 gram uw calorie-inname met maximaal 10% verminderen, wat leidt tot een gewichtsverlies van 4 pond (1,9 kg) in vier maanden.

Een kopje (133 gram) pastinaak heeft slechts 100 calorieën en 6,5 gram.

Deze knolgewas heeft ook een hoog watergehalte van ongeveer 79,5%.

Studies tonen aan dat het eten van meer waterrijk voedsel in verband kan worden gebracht met een verminderde calorie-inname en meer gewichtsverlies.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende groenten zoals pastinaak verkrijgen.