Overprikkeld op het werk

Voor mensen die hooggevoelig zijn (wat is hsp), kan de werkvloer een vermoeiende plek zijn. Op je werk zijn er overal prikkels en je moet de hele dag omgaan met andere mensen. Collega’s kunnen veel energie van je vragen. Ook zijn veel HSP’s erg perfectionistisch en op het werk kan alles natuurlijk altijd beter, waardoor je moet oppassen dat je jezelf niet begraaft onder een berg aan werk. Verder vinden HSP’s het soms moeilijk om hun grenzen aan te geven. Op het werk is het uiteraard erg belangrijk om je grenzen aan te geven, zodat je niet overspannen raakt van al het werk dat je moet doen en nooit af kunt krijgen in de uren dat je werkt. Als laatste hebben veel HSP’s last van kritiek. Ze vatten het erg persoonlijk op, waardoor ze er nog de hele dag last van kunnen hebben. Op het werk is het vrij normaal om zo nu en dan kritiek te krijgen op wat je doet, maar dat is meestal niet persoonlijk bedoeld. Het gaat er gewoon om dat ze willen dat je zo goed mogelijk wordt in je baan en om dat te bereiken heb je ook af en toe kritiek nodig.

Zoals je ziet is het werk een overweldigende plek als je hoogsensitief bent, dus wat kun je doen om toch prettig naar je werk te gaan?
Als eerste is het belangrijk om met een leeg en rustig hoofd naar je werk te komen en zo ook weer te vertrekken. Het is af en toe hectisch op het werk, daar ontkom je niet aan, maar zorg er in ieder geval voor dat je dit niet mee naar huis neemt. Verder is het goed om kleine pauzes voor jezelf in te lassen waarin je even bij kunt komen van alles prikkels. Als je erg moe wordt van een bepaalde prikkel, kijk dan wat je kunt doen om dat te verbeteren.

https://onesessioncoaching.nl