Stap Web
Image default
Business / Employment

Aanschaffen van nieuwe vislijn

Er zijn veel verschillen soorten viskoffer  te verkrijgen. En dan gaat het niet zozeer om de dikte van het materiaal, maar meer over de verschillende soorten materialen waarmee vislijn is gemaakt. Elk materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen, die je goed kunt gebruiken of wellicht liever niet hebt. In deze blog geven we informatie over de meest verkrijgbare soorten vislijnen en de plus- en minpunten.

 

Nylon vislijn

De meest verkochte en gebruikte vislijn bij de hengelsport winkel is nylon. Nylon is over het algemeen een erg goedkope lijn met de eigenschap om veel rek te hebben. Gemiddeld kan een nylon vislijn 10% uitrekken. Voor elke meter lijn kan de lijn dus ongeveer 10cm uitrekken. Bij het drillen van een vis kan deze rek erg prettig zijn, om te voorkomen dat de lijn direct breekt, of dat er teveel kracht op de haak gezet wordt, waardoor deze alsnog loskomt. Vis je echter heel ver uit de kant, dan zal een aanbeet slecht doorkomen en voel je slecht wat de vis doet bij de start van de dril. 

 

Fluor carbon

Fluor carbon is eigenlijk een nylon vislijn, maar dan zijn er koolstofvezels aan toegevoegd. Door deze vezels wordt de lijn bijna onzichtbaar onder water. Bij schuwe vissen met goed zicht kan dit enorm helpen om de vis niet af te schrikken. Naast de mindere zichtbaarheid is er een stuk minder rek in fluor carbon lijn en is deze schuurbestendiger dan nylon. Allemaal goede eigenschappen. Aan de andere kant is de trekkracht van deze lijn minder dan bij nylon. Je zal dan vaak ook een dikkere lijn moeten vissen, om de vis de baas te kunnen zijn. Ook is deze lijn vaak een stuk duurder dan nylon.

 

Gevlochten lijnen

Gevlochten vislijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Wat deze gemeen hebben , is dat meerdere strengen lijn zijn gevlochten tot een enkele vislijn. Deze lijnen hebben vaak nagenoeg geen rek en hebben een erg hoge trekkracht. Door het intensieve productieproces zijn deze lijnen vaak een stuk duurder. Gevlochten lijnen hebben ook de neiging te drijven en zijn minder schuurbestendig. Goed om hier rekening mee te houden in bijvoorbeeld stromend water of wateren met veel waterplanten of obstakels. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/