Stap Web
Image default
Business / Employment

De opleiding Industrieel product ontwerpen

Als je de hbo-opleiding Industrieel product ontwerpen volgt, wordt je opgeleid tot een praktische ontwerper van industriële producten en consumentenproducten. Je zal hier meer verstand krijgen van techniek en gevoel van vormgeving. Naast dat je leert hoe je en mooi product moet maken, leer je ook rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid van het product. Je zal je eigen product moeten bouwen (door middel van bijvoorbeeld simulaties) en zo kan je ervaren wat de problemen bij dit proces zijn. Dit doe je zodat je ook alles te weten komt over de materialen en productietechnieken die gebruikt zullen worden voor het door jou ontworpen product. Ook zal je leren hoe je een product zo goedkoop mogelijk kan produceren en ook zo goed mogelijk op de markt zet. Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je verschillende beroepen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan ontwerper of uitwerker bij een ontwerpbureau, een adviseur op het gebied van industrieel ontwerpen of verpakkingsontwikkelaar bij levensmiddelenbedrijven. Natuurlijk kan je ook je eigen ontwerpbureau starten.

Naast alle bovengenoemde dingen, zul je ook leren hoe het koopgedrag van consumenten in elkaar zit. Dit doe je omdat jouw product uiteindelijk ook gekocht zal moeten worden door consumenten. Vanaf je tweede studiejaar zul je een richting moeten kiezen waarin jij je wil specialiseren. Je kunt de keuze maken om je te specialiseren in een bepaald product, maar ook in een bepaalde richting. Wanneer je je wil specialiseren in een bepaalde richting kun je bijvoorbeeld voor een doelgroep of een beroepenveld kiezen.

De belangrijkste competenties voor deze opleiding zijn:

–          Samenwerken, want het product zal je samen met anderen (denk aan opdrachtgevers) moeten ontwerpen.

–          Organisatievermogen, want het ontwerpen van een product is onderdeel van een lang traject.

–          Creatief zijn, want je bedenkt immers een nieuw product.

Als jij creatief ingesteld bent met gevoel voor techniek, goed bent in wiskunde en natuurkunde, goed kunt tekenen en het een uitdaging vindt om lastige problemen op te lossen. Dan is dit misschien wel de opleiding voor jou.

https://bpo.nl/