Stap Web
Image default
Business / Employment

Je eigen onderneming beginnen

Heb je besloten om als ZZP’er aan de slag te gaan? Wat zijn de stappen die je moet nemen om te komen waar je wilt zijn? Er komt zo veel kijken bij het starten van een bedrijf, dat je soms even niet meer weet waar je het zoeken moet. Er zijn een hoop zaken die je moet afhandelen voordat je eigen onderneming officieel bestaat. Dit artikel behandeld de belangrijkste stappen die je doorloopt als je bezig bent met het opstarten van een onderneming. Hopelijk helpt dit artikel je door de opstartperiode heen. 

Begin het proces door het schrijven van een ondernemingsplan. Het schrijven van dit plan zorgt ervoor dat je zelf een steeds concreter beeld krijgt van hoe je wilt dat jouw onderneming eruit komt te zien. Een ondernemingsplan geeft ook inzicht in wat voor toekomstige mogelijkheden je onderneming kan hebben. In het plan beschrijf je jezelf, je onderneming en je kiest een rechtsvorm. Als het plan af is kan je op mensen of bedrijven afstappen met de vraag of ze in je willen investeren. Wanneer deze mensen jouw plannen concreet op papier zien, kunnen ze bedenken of ze hier potentie in zien.  

Elk bedrijf heeft zijn eigen rechtsvorm. Deze rechtsvorm zal je aansprakelijkheid bepalen en welke belastingen je moet gaan betalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Als je hier zelf niet zo veel vanaf weet is het een goed idee om je in te laten lichten door iemand die er wel verstand van heeft. Een van de belangrijkste dingen als je een eigen onderneming hebt, is dat je administratie op orde is. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook wettelijk verplicht. Als er andere mensen voor je werken kan je bijvoorbeeld salarisadministratie raet bijhouden. Kijk voor meer informatie over deze zaken eens op de website van CBBS. 

http://www.cbbs.nl