Stap Web
Image default
Business / Employment

Hoe onderhoud je een tuinhuis?

Het bouwen van een tuinhuis heeft je veel moeite, geld en tijd gekost. Het is daarom belangrijk om je tuinhuis zo goed mogelijk te onderhouden. Je wilt tenslotte niet dat het hout gaat rotten en dat alles vervangen moet worden. Maar wees gerust, je hoeft je tuinhuis niet elk jaar weer te verven of beitsen. Wat je wel moet doen is een jaarlijkse inspectie van het hout. Kijk bijvoorbeeld of het hout zacht is en of er zwakke plekken op de coating zit en let er op of er geen houtrot is. Je kunt het beste je tuinhuis inspecteren na de koude winter maanden. Heeft je tuinhuis wel een opknap beurt nodig, omdat bijvoorbeeld het hout is gaan rotten? Dan gaan wij je verder helpen en vertellen hoe jij dat precies moet doen.

Er zijn verschillende methodes hoe je jouw tuinhuis kan onderhouden. Een ding die alle methodes gemeen hebben is dat je het tuinhuis moet opknappen als het minimaal 10 graden is en maximaal 20. Niet te koud en niet te warm dus. De volgende methodes zijn er om je huis te onderhouden:

Impregneren: Impregneren is het aanbrengen van een olieachtige laag op het hout. Hierdoor wordt het hout duurzamer. Het hout kan beter blijven ademen en de kans op houtrot neemt af. Het nadeel van impregneren is dat het dat het hout niet als nieuw blijft. Na verloop van tijd kan er een soort van aanslag op het hout ontstaan.

Lakken: Lakken kan je ook zien als hout verven. Het verven van het tuinhuisje dekt het hout weer af van wind en regen. Bij het verven van het tuinhuis is het belangrijk dat je als eerst het hout goed schoonmaakt en daarna een grondlaag aanbrengt. Zo kan de verf jarenlang mee gaan.

Beitsen: Beitsen is methode waar je aan de slag kan gaan zonder grondverf en zonder tussenlaag. Je hoeft het hout dus maar één keer te beitsen. Dit is dus ideaal als je niet veel tijd hebt. Daarnaast beschermt de beits zich uitstekend tegen verschillende weersomstandigheden.

https://www.moosefarg.nl/