Schoonheidsidealen

Ideaalbeelden van mannen en vrouwen zijn hevig aan de tijd onderheven. Vooral bij vrouwen is dit duidelijk. Dit komt doordat vrouwen lange tijd, en nog steeds wel een beetje, als iets moois om naar te kijken gezien werden. Vrouwen waren dus meer een lustobject dan een persoon en dit zorgde ervoor dat de druk hoog lag om je te voldoen aan het ideaalbeeld van toen. En die waren af en toe heel bizar.

In China was het bijvoorbeeld populair om voeten van vrouwen in te binden van jongs af aan, zodat ze zo klein mogelijk zouden blijven. Dit heet lotusvoeten. Met lotusvoeten valt natuurlijk niet goed te lopen en dat is precies wat men er mooi aan vond. Met lotusvoeten liet je zien dat je niet hoefde te lopen, dat je rijk genoeg was om mensen te laten wat jij wilde.

In Arabische landen zijn neusoperaties erg populair. Het laat zien dat je genoeg geld hebt om het aan je uiterlijk uit te kunnen geven. Daarom is het daar een symbool van status om een neusoperatie te kunnen laten doen, dus daarom is de pleister die daar bij komt kijken ook erg in. Sommige vrouwen dragen de pleister nog wel 2 jaar later.

In Europa is het Tanden bleken erg normaal natuurlijk. Maar hoe krijg je witte tanden als je geen bleek hebt? In sommige culturen proberen ze de tandplak er met een stok af te schrobben.

In Japan wordt  het erg mooi gevonden om een bleke huid te hebben. Waar we in Nederland alles doen om een mooi bruin kleurtje te krijgen, doen ze daar heel erg hun best om maar zo wit mogelijk te blijven. Ze smeren zich zelfs in met uitwerpselen van vogels, vooral van nachtegalen, om maar te voorkomen dat ze een wat bruiner kleurtje krijgen!

https://witgebitnederland.nl/