Stap Web
Image default
Business / Employment

Verschil tussen accountant en boekhouder

Niks is zo vervelend als het uitbetalen van het salaris aan je personeel. Voor dit probleem zijn er boekhouders en accountants. Wat is het verschil tussen deze twee? Dat zal ik in dit artikel uitleggen. Een accountant is er voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties. Zij controleren de jaarrekeningen die de boekhouders samenstellen en hebben een beschermende titel, dit hebben boekhouders niet. Ook zijn accountants duurder aan te nemen dan boekhouders doordat zij meer kennis hebben. Allebei vinden ze het belangrijk dat ze jou als ondernemers op de hoogte houden van financiële omstandigheden, ook moeten zij advies kunnen geven. 

Wat veel mensen niet weten is dat boekhouding een vrij beroep is waar je eigenlijk niet eens een diploma voor nodig hebt. Toch is dit voor de meeste ondernemers al voldoende omdat ze ten eerste goedkoper zijn. Daarnaast doen accountants meer aan controlewerkzaamheden en minder met het voeren van de boekhouding zelf. Boekhouders verwerken alle gegevens, debiteurenbeheer en crediteurbetalingen.  

Voor het werkelijk uitbetalen van het personeel sta je er zelf voor. Of toch niet? Tegenwoordig bestaat er een salarisservice dat alle online salarisadministratie verwerkt, je hoeft er niet meer naar om te kijken. Wanneer je deze met het HR dashboard koppelt heb je de volledige HR salarisservice. In een totaaloverzicht vindt je de salaris- en personeelsformatie op elke dag van de week, ongeacht de tijdstip. Ook kunnen je werknemers de gegevens zelf inzien. Er hoeft niet meer gevraagd te worden naar de loonstroken en jaaropgaven, deze kunnen namelijk zelf gedownload worden door de werknemers.  

Bij het uitbetalen voor je personeel heb je dus genoeg hulpmiddelen om het goed af te handelen. Je hebt het nog steeds over geld en helaas is dit een belangrijk onderdeel binnen je onderneming. Er moet geld in het laatje blijven kopen niet verliezen.